Gratis deskundig advies op maat
Snelle levering
Service en onderhoud
Premium installatie
Meest
gestelde vragen
Meest gestelde
vragen
Bij TopAirco hebben we meer dan dertig jaar ervaring met airco’s. Deze kennis delen we graag met u. Hier vindt u de meest gestelde vragen over airconditioning. Zoals ‘Hoe werkt een airconditioner eigenlijk?’ of ‘Wat kost een airco?’.
Ook geven we u graag meer inzicht in de materie. Voor basiskennis over airco’s en uitleg over alle begrippen, hebben we speciaal een kennisbank opgesteld. Onze airconditioner begrippenlijst bevat volop handige informatie bij het kopen van een airco.
Bij TopAirco hebben we meer dan dertig jaar ervaring met airco’s. Deze kennis delen we graag met u. Hier vindt u de meest gestelde vragen over airconditioning. Zoals ‘Hoe werkt een airconditioner eigenlijk?’ of ‘Wat kost een airco?’.
Ook geven we u graag meer inzicht in de materie. Voor basiskennis over airco’s en uitleg over alle begrippen, hebben we speciaal een kennisbank opgesteld. Onze airconditioner begrippenlijst bevat volop handige informatie bij het kopen van een airco.
F.A.Q.
F.A.Q.
Bij het kopen van een airconditioner is het slim om niet alleen te letten op de prijs maar ook op de technische specificaties. Voor een hoger rendement en energiezuiniger gebruik. Zogenaamde split-unit airco’s zijn een verstandige keus, bovendien maken ze nauwelijks geluid. De binnendelen zijn fraai vormgegeven. U kunt bij ons terecht voor verschillende typen en merken airco’s zoals Fujitsu, Mitsubishi Electric en Daikin.
Geluidsproductie van een airco
Let bij het kopen van een airco ook op het geluid dat de airco produceert, kijk hiervoor naar de zogenaamde dB(A)* waarden in de documentatie. Het geluid dat een airco produceert is afhankelijk van capaciteit, type en gekozen instellingen. Hoe lager de decibellen, hoe prettiger. Klik hier voor meer informatie over het geluid van airco’s, of bekijk hier welke airco het meest geschikt is voor uw ruimte.
* dB(A) zijn decibellen afgeleid naar gevoeligheid voor het menselijk oor. Hoe lager het dB(A) , hoe lager het geluid van verplaatsen van geluidsdruk door de airco
De kosten van een airco zijn erg afhankelijk van hoe vaak u uw airconditioning gebruikt, welk type airco u heeft, de ruimte die gekoeld moet worden en het stroomtarief. Een zogenaamde split-airco heeft een elektrisch opgenomen vermogen van 600 tot 1400 Watt, afhankelijk van het type, en de capaciteit.
Energieverbruik van een airco
Voor vijftig tot vijfenzeventig eurocent* kunt u uw airco de hele dag laten draaien. U gebruikt de airconditioner namelijk niet de hele dag. Als de temperatuur te heet of te koud wordt, start de airco. En zodra de ruimte eenmaal gekoeld of verwarmd is, draait de compressor bij moderne airco’s op een heel laag niveau. Hij hoeft alleen nog maar warme of koude lucht af te voeren, en zich niet meer in te spannen om de ruimte op temperatuur te krijgen. Net als bij een CV-ketel regelt een airco de temperatuur naar behoefte. Hoe dichter hij bij ingestelde temperatuur komt, hoe zachter hij gaat draaien (dit geldt zowel voor de compressor als de ventilatoren).
Airco in de winter
Airco is trouwens al lang niet meer iets voor alleen in de zomer. Vooral in Nederland is op een winterse dag airconditioning ook heel aangenaam, dankzij de warmtepomp die is ingebouwd in moderne airco’s. Deze airconditioners bieden naast koeling ook de mogelijkheid om een ruimte te verwarmen. Zo kunt u airco in de winter inzetten als (bij)verwarming. Een airco maakt gebruik van mechanische luchtverplaatsing, ofwel gecirculeerde verwarming. Dit in tegenstelling tot statische verwarming. Resultaat is een erg snelle opwarming van de ruimte. Een airco warmt eerst op tot bedrijfstemperatuur, en gaat dan warmte blazen. Dus binnen enkele minuten is uw ruimte lekker warm. Een CV doet dat daar veel langer over omdat die de lucht niet verplaatst, maar statische warmte afgeeft. Het verbruik van energie/stroom door een airco in de verwarmingsmodus is overigens ook lager dan een ketel kan stoken met gas.
Klik hier voor meer inzicht in het stroomverbruik van een airco ten opzichte van andere huishoudelijke apparaten. Of zie hier welke airco het beste bij u past.
*Uitgaande van een gemiddeld tarief van circa 18 cent per kilowatt per uur en een gemiddelde split-unit airco
Een moderne airco heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar en is daarmee een goede investering. Hoe lang een airco uiteindelijk mee gaat, ligt ook aan gebruik en onderhoud. Een airco die bijvoorbeeld een serverruimte van computers dag en nacht koelt, zal een kortere levensduur hebben dan een airco in een eengezinswoning. Ook onderhoud is belangrijk. Voor particulier en MKB gebruik adviseren wij een service overeenkomst dat zorg draagt voor jaarlijkse controle & onderhoud. Hierdoor blijft uw airco schoon en energiezuinig.
Hoe zuinig is een airco? Om consumenten het energieverbruik van producten goed te kunnen laten vergelijken en te laten beslissen op basis van vergelijkbare en objectieve criteria, introduceerde Europa het energielabel. Ook airco’s hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie (voor koelen en – indien van toepassing – voor verwarmen) en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Airconditioners met energielabel A++ zijn het efficiëntst en hebben een laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit. Voor inzicht in werkelijk energieverbruik van u airco kijk je op het energielabel naar de waardes SEER en SCOP.
Wat betekent SEER?
SEER is de afkorting ‘Seasonal Energy Efficiency Ratio’. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. In de SEER is ook de (negatieve) invloed van het seizoen verwerkt. Airco’s zijn hierdoor beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency wordt gemeten in een realistische situatie in plaats van bij de meest gunstigste omstandigheden die u in werkelijkheid zelden treft. Er wordt rekening gehouden met de buitentemperaturen door het jaar heen en met het feit dat een splitsysteem airconditioner bij die temperaturen harder of minder hard moet werken. Ook wordt er rekening gehouden met het feit dat splits-unit airco’s niet altijd voluit aan staan; een groot deel van de tijd is er sprake van slechts gedeeltelijke belasting. Hoe hoger de SEER waarde hoe efficiënter de airco in de koelstand werkt. SEER is het symbool met de blauwe ventilator.
Wat betekent SCOP?
SCOP is de afkorting van ‘Seasonal Coefficient of Performance’ en geeft de waarde aan hoe efficiënt een airco kan verwarmen. SCOP is het symbool met de rode ventilator en duidt aldus de zuinigheid bij het verwarmen. Voor Nederland een belangrijke waarde omdat we de airco naast koelen ook gebruiken om te verwarmen. Hierbij is eveneens de negatieve invloed van het seizoen (buitentemperatuur) verwerkt.
Dus hoe hoger de SEER en SCOP waarden, hoe efficiënter de airco.
Klik hier en kijk welke airco het beste bij uw situatie past.
Met een airco kan de temperatuur en luchtvochtigheid in huis (kantoor, winkel of gebouw) op een prettig niveau gehouden worden, terwijl het buiten onaangenaam warm (of koud) is. Airconditioning is eigenlijk het reguleren van de lucht in binnenruimtes. Een airco wordt ook wel luchtregeling, luchtbehandeling of klimaatregeling genoemd.
Werking van een airco
Binnen neemt de unit warmte op en brengt dit over op het koelmiddel en buiten wordt de warmte van het koelmiddel verwisseld door de buitenunit voor koele buitenlucht. Onze moderne airco systemen werken overigens ook andersom. Hierdoor kan koele lucht verwarmd worden. Een airco is daarom een zeer goede aanvulling op (vloer)verwarming.
Ook wordt er tijdens het proces vocht aan de lucht onttrokken. Een airco koelt de lucht niet alleen maar zorgt er dus ook voor dat het klamme gevoel verdwijnt!
Het installeren van een split-unit airco is een specialistische klus. Koeltechnische handelingen, zoals het monteren/solderen van leidingen en alle handelingen met betrekking tot het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende monteurs worden uitgevoerd. TopAirco kan zorg dragen voor ingebruikname en onderhoud van uw airco, door deze te laten uitvoeren door een STEK-erkend installatiebedrijf. Het monteren van een complete airco kan vaak al op één dag worden gerealiseerd.
Wat is een STEK installateur?
STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. STEK is door de overheid aangewezen als de onafhankelijke exameninstelling voor koeltechnische monteurs. Deze stichting maakt zich sterk voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de koeltechnische sector en verstrekt de certificaten die noodzakelijk zijn om te mogen opereren in de sector. TopAirco werkt uitsluitend met erkende STEK-professionals.
Het installeren van een airco is een specialistische klus, de koeltechnische handelingen mogen alleen door professionals worden uitgevoerd. Voor het installeren van een airco werkt TopAirco samen met erkende STEK-installateurs. Wij nemen u alle zorgen uit handen zodat u optimaal kunt genieten van uw airco. Een standaard installatie (exclusief airconditioner) is al mogelijk vanaf 650 euro, afhankelijk van omgevingssituatie en eventuele wensen.
Het geluid dat een airco produceert is afhankelijk van capaciteit, type en gekozen instellingen. Per type kan het geluid dat een airco produceert zomaar 3 dB(A)* verschillen. Dat klinkt in uw gehoor als twee keer zo hard! Over het algemeen produceert een mobiele airco meer geluid als een split unit model. Bij TopAirco geloven we in comfort. Het beste kunt u daarom een split model kopen. Dat is een airco waarbij het deel dat het meeste geluid produceert (bij volle belasting), buiten staat. Bepaal hier welke airco geschikt is voor uw ruimte.
Airco in de slaapkamer
De meeste buitenunits maken overigens nauwelijks geluid, daar moet u bijna uw hand op leggen om te voelen of hij het doet. De keuze van een airco hangt ook af van de ruimte waar u hem wilt plaatsen. In uw slaapkamer hoort u ’s nachts natuurlijk alles en wilt u geen geluid van de airco horen. Een airconditioner met superstille slaapstand is dan een goede keuze.
* dB(A) zijn decibellen afgeleid naar gevoeligheid voor het menselijk oor. Hoe lager het dB(A) , hoe lager het geluid van verplaatsen van geluidsdruk door de airco
Single split- en Multi split systemen
Tegenwoordig wordt vooral in nieuwbouw en moderne/gerenoveerde huizen, vooral gebruik gemaakt van split-systemen. Deze systemen bestaan uit een deel die vaak hoog aan de muur in een binnenruimte wordt geplaatst, en een deel die buiten uw huis wordt geplaatst. Ze worden gebruikt om afzonderlijke ruimtes te koelen of te verwarmen en wanneer dit één specifieke ruimte betreft volstaat een single-split systeem, maar wanneer het om meerdere afzonderlijke ruimtes gaat spreken we over een multi-split systeem. Deze hebben één compressor buiten, met meerdere binnenunits binnen. Bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer en op zolder.
Onze airco’s: wand- en vloermodel
Bij TopAirco werken we uitsluitend met single-split en multi-split airconditioning, die zowel als wandmodel als vloermodel te installeren zijn. Wellicht zijn de initiële kosten hoger dan een mobiele airco, maar ze zijn duurzamer, stiller, kosten minder energie en hebben een veel betere werking. Daarnaast kunnen ze zowel verkoelen als verwarmen en zorgen ze voor een schonere lucht en verbeterde leefomgeving.
Tegenwoordig wordt vooral in nieuwbouw en moderne/gerenoveerde huizen, vooral gebruik gemaakt van split-systemen. Deze systemen bestaan uit een deel die vaak hoog aan de muur in een binnenruimte wordt geplaatst, en een deel die buiten uw huis wordt geplaatst. Ze worden gebruikt om afzonderlijke ruimtes te koelen of te verwarmen en wanneer dit één specifieke ruimte betreft volstaat een single-split systeem, maar wanneer het om meerdere afzonderlijke ruimtes gaat spreken we over een multi-split systeem. Deze hebben één compressor buiten, met meerdere binnenunits binnen. Bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer en op zolder.
Bij Top Airco werken we uitsluitend met single-split en multi-split airconditioning, die zowel als wandmodel als vloermodel te installeren zijn. Wellicht zijn de initiële kosten hoger dan een mobiele airco, maar ze zijn duurzamer, stiller, kosten minder energie en hebben een veel betere werking. Daarnaast kunnen ze zowel verkoelen als verwarmen en zorgen ze voor een schonere lucht en verbeterde leefomgeving.
Gratis deskundig advies op maat
Snelle levering
Service en onderhoud
Premium installatie